Kto nowym selekcjonerem? : Piłka Nożna - Radio TokSport
Operacja wykonana poprawnie.

Forum

Kto nowym selekcjonerem?

Karol Jurga Posty: 24
Jak uważacie, kto powinien być nowym selekcjonerem naszej kadry? Słyszałem opinie, że to mógłby być ktoś młody wnoszący dużo świeżości, ale zastanówmy się czy kadra to jest miejsce na naukę? Teraz potrzebujemy kogoś doświadczonego, kto zdoła przygotować przez 2 lata kadrę do wyjścia z grupy podczas ME w Polsce i Ukrainie.

Wiadomo, że wśród faworytów wymieniany jest np. Stefan Majewski, ale czy to optymalny wybór? Czy ten Pan osiągnął w piłce na tyle dużo, aby teraz trenować naszą kadrę? Czy to jest osoba z odpowiednim doświadczeniem? Osobiście nie wydaje mi się, aby Majewski był w stanie osiągnąć jakieś sukcesy z naszą reprezentacją. Dodatkowo jak dla mnie minusem jest to, że ten Pan ma duże powiązania z PZPNem i może być tylko ich marionetką.

Mówiono sporo również o Franciszku Smudzie. Wydaje się, że ma doświadczenie, ma też jakieś obycie na arenach międzynarodowych, choć również nie jest ono jakieś powalające. A pamiętajmy, że trenować zespól ekstraklasy, a reprezentację Polski to dwie różne rzeczy. Jeśli jednak miałbym wybrać jakiegoś selekcjonera z Polski to byłby nim właśnie Franciszek Smuda.

I chyba trzecia z tych najprawdopodobniejszych opcji jak dla mnie to trener z zagranicy. Wiadomo, że PZPN ma jakieś dziwne lęki przed takimi ludźmi. Nie wiem czy mamy aż tylu polskich selekcjonerów na tak wysokim poziomie, aby byli gotowi na sukcesy z naszą reprezentacją (a to łatwe nie będzie) i żebyśmy mogli sobie pozwolić na swobodny wybór. Dlaczego więc nie zaprosić kogoś zza granicy? Kogoś kto kilkakrotnie występował już na tego typu imprezach w roli selekcjonera? Moim zdaniem to mogłaby być mimo wszystko najlepsza opcja.

Napiszcie co Wy o tym sądzicie
Czwartek, 10 Wrzesień 2009 (21:23)
bartus Posty: 18
Lato wyraźnie zaznaczył że następny trener będzie Polakiem.
Majewski nie jest wybitnym trenerem, pokazał to zresztą w Cracovii gdzie miał wszystkie dogodne warunki. Co do młodych trenerów- Skorża albo Urban to byli by dobrzy kandydaci. Oboje mają wyniki, ale tez kontrakty w swoich klubach. Ani Legia ani Wisła nie chciały by się pozbywać swoich trenerów( szczególnie teraz- po starcie sezonu).
Tymczasowym trenerem zostanie pewnie Majewski, którego zastąpi ktoś z czwórki:
-Kaspeczak- były kadrowicz, jako trener z pewnymi sukcesami, aktualnie bez pracy.
- Smuda- argumenty jak napisał kolega wyżej
- Janas lub Engel- fakt wydaje się troszkę nieprawdopodobne, ale w zasadzie czemu nie. Oboje są uznanymi trenerami w naszym kraju z przebojami w reprezentacji.

Oczywiście to tylko takie sobie gdybanie. Przekonamy się za jakiś czas.
Osobiście widziałbym jako trenera Smudę lub Skorżę.
Czwartek, 10 Wrzesień 2009 (23:01)
happymen Posty: 69
moim zdaniem niema polskiego trenera ktory moglby z sukcesem objac nasza kadre, oprocz Franka S. ale on wzial sie teraz za Zaglebie wiec niewydaje mi sie zeby rozwiazal kontrakt tak szybko....
Kasperczak- moim zdanie za stary potrzebne jest swieze spojzenie,
Skorza- nieporozumienie, niepowinien nawet Wisly trenowac,
Majewski- po tym co pokazal w Cracowii tez raczej niemam do niego zaufania,
Janas i Engel to trenerzy ktorym powinno sie dac druga szanse,
Wlodzimierz Smolarek podobno mowi glosno ze chetnie poprowadzi kadre, ale on nigdy nie byl treneram, moze byc kompletna klapa jak z Bonkiem,

ja i tak jestem za tym zeby kadre wziol jakis obcokrajowiec, np.Klinsman , albo jakis angielski trener,....
--
przepraszam za styl i bledy!!!!
Piątek, 11 Wrzesień 2009 (01:43)
Dlaczego Maciek Skorża to nieporozumienie?
Jeżeli chodzi o zagranicznego trenera- może być i z importu. Byle by tyko dostosowywał taktykę pod materiał ludzki;).
Piątek, 11 Wrzesień 2009 (09:50)
Slon61 Posty: 12
Dlaczego wszyscy wieszają psy na Majewskim....czy to będzie On czy inny na tej samej półce siedzi..w Polsce trener to jak kameleon....jeden sezon oky a drugi klops w prowadzeniu zespołu...dla mnie może byc każdy aby tylko się sprawdził...Smuda,Majewski...ale nie Urban i Kasperczak....
--
żyje jak Król ! sport ...a potem długo,długo nic...
Sobota, 12 Wrzesień 2009 (19:47)
Wieszają psy na Majewskim bo to kiepski trener;). Poza jednym sezonie w Amice(w którym doszedł do fazy grupowej pucharu uefa- a bardziej dopełzł;]) cała reszta to jeden wielki klops.
Sobota, 12 Wrzesień 2009 (21:20)
Damian Posty: 11
Majewski - rzeczywiscie na razie bez zadnych wiekszych osiagniec (nie chodzi o to, zeby wieszac psy na nim jako na trenerze, ale moze reprezentacja to jednak zbyt duzy kaliber - a jesli o jego wyborze ma decydowac tylko to, ze akurat nie ma zadnej pracy - bo jeden z czlonkow PZPN-u argumentowal, ze to jego ogromna zaleta - to moze tez jednak pozniej zabraknac wynikow...)

Janas - czlowiek, ktory woli siedziec w lesie zamiast na konferencji prasowej i nie lubi zbyt duzo mowic nie jest odpowiednim symbolem naszej kadry - z mobilizacja zawodnikow tez moglby miec pewne problemy

Kasperczak - wprawdzie w Gorniku sie nie sprawdzil, ale tym razem nie bedzie dokonywal dziwnych transferow, tylko po prostu wybieral zawodnikow ze wszystkich dostepnych - efekty moga byc wiec podobne do tych sprzed kilku lat w Wisle Krakow, czyli moze warto sprobowac

Smuda - takze moj numer 1 - jego podstawowa wada bylo to, ze w jednym sezonie zdobywal mistrzostwo, a w kolejnym "zajechana" druzyna byla gotowa spasc o lige nizej, ale trenowanie reprezentacji ma nieco inna specyfike, wiec jest szansa na sukcesy; nie przebiera w slowach i srodkach, ale do pilkarzy trafic potrafi

Skorza - nie zgodze sie, ze to nieporozumienie, bo - mimo wpadki z Levadia - to nieporozumienie zaledwie po kilku kolejkach pomoglo Wisle wypracowac juz 7-8-punktowa przewage w ligowej tabeli nad najwiekszymi rywalami, a to dopiero poczatek, jesli tylko dostanie szanse na dlugofalowa wspolprace z krakowskim zespolem - ale jako kibic Wisly wole, zeby zostal tam, gdzie jest, wiec tym bardziej popieram kandydature Smudy, a Skorza niech sie jeszcze w Wisle spokojnie uczy i prowadzi ja do pucharowych sukcesow w przyszlym sezonie (mysle, ze czegos sie w tym roku nauczyl)
Sobota, 12 Wrzesień 2009 (23:08)
Dlaczego Skorza niepowinien zostac selekcjonerem reprezentacji polski???
przed meczem z Levadia Skorza mowil juz o rywalach w 4 rundzie eliminacji LM, po remisie w pierwszym meczu uspokajalm, mowil ze wszystko jest podkontrola, w okienku transferowym zamiast sciagnac wartosciowego napastnika badz pomocnika sciagnal Jopa, mowil ze to duze wzmocnienie, pytam jakie to wzmocnienie? przeciez zeby wygrac trzeba bramki strzelac!!! dlatego uwazam ze Maciej S. powinien sie jeszcze duzo nauczyc, bo narazie jest dobry na naszym lokalnym podworku.... dzieki bogu i partii niemusi grac z Levadia, Debrecynem i Bate Borysow w jednej lidze bo pewnie niezalapal by sie nawet na Lige Europejska!!!

moim zdanie powinnismy miec zagranicznego trenera!!!
--
Wtorek, 15 Wrzesień 2009 (04:08)
Skorża zawsze tonował wszystkie zdania odnośnie przyszłości. Po porażce całą odpowiedzialność wziął na swoje barki(a to przecież piłkarze grają!). Co do ściągania zawodników to sytuacja zmieniła się w dwa tygodnie po meczu z Levadią- wtedy też Skorża stał się "menadżerem" zespołu(styl angielski). I dzięki temu może decydować o tym kogo ściągnąć a kogo nie. A to że zarząd wyraźnie powiedział: "Panowie- oszczędzamy!" to inna kwestia. NIe łatwo jest ściągnąć dobrych zawodników z kartą na ręce. Cieszmy się że przyszedł Jop i Kirm. Wiadomo że Skorża musi się uczyć(to robi- w grudniu jedzie na staż do Beniteza), ale to nie zmienia faktu że na chwilę obecną jest jedną z najlepszych kandydatur.
A co do ogółu- trzeba się pogodzić z faktem że nasza piłka jest coraz słabsza. I że na porządku dziennym będzie to że będziemy dostawali po dupie od : Słoweńców, Litwinów, czy Białorusinów.
Wtorek, 15 Wrzesień 2009 (10:41)
Damian Posty: 11
Aż tak pesymistycznie bym do sprawy nie podchodził. Nie jesteśmy Luksemburgiem i jednak mamy "parę" milionów ludności - poza tym, nie jest też tak, że dzieci w szkolach o pilce nożnej czytają tylko w książkach, ciągle istnieją kluby sportowe dla najmłodszych i tych nieco starszych, więc myślę, że nie będzie tak źle. Poza tym, wciąż mamy jednak kilku Polaków grających w Lidze Mistrzów i grających w najlepszych ligach w Europie.

Także nie popadajmy w skrajny pesymizm i narzekactwo. ;) Jak coś nie idzie to po prostu potrzebne są zmiany, a w ciągu kilku lat - do Euro 2012 - można naprawdę wiele zmienić, w tym także oblicze drużyny.

No i - wiem, że to szaleństwo i nawet nikt dziś o tym nie mówi - teoretycznie ciągle możemy wywalczyć awans do RPA przez grę w barażach...
Wtorek, 15 Wrzesień 2009 (12:04)
solaris Posty: 6
W prasie się pojawia "żelazna" grupa trenerów:

Stefan Majewski - jego raczej bym nie brał... Sukcesy to ten pan może i osiąga ale tylko z reprezentacją juniorów do lat 23. Seniorów już niczego dobrego nie nauczy. Wpajał swoim piłkarzom zasady zachodniego futbolu, ale starego psa sztuczek się nowych nie nauczy, dlatego, lepiej żeby pozostał przy juniorskich reprezentacjach.

Franek Smuda - tego pana wybitnie bym nie chciał widzieć na stanowisku selekcjonera, między innymi z tego powodu, że mogłaby kibicom żyłka z napięcia pęknąć, gdy Polska będzie odrabiać straty w ostatnich minutach meczu. A przy okazji Smudzie potrzeba wyzwań i adrenaliny, a tego polska reprezentacja tego mu nie zapewni.

Paweł Janas i Jerzy Engel - obaj z osiągnięciami i skrajnie różnymi charakterami... Janas to typ samotnika, który na pewno ma problemy z dogadywaniem się z piłkarzami, za to Engel to człowiek, który chce być wszędzie we wszystkich mediach... Jedno i drugie nie wpłynie na pewno dobrze na grę reprezentacji.

Maciej Skorża i Jan Urban - obaj to trenerzy na dorobku. Urban uczył się fachu w Hiszpanii, a Skorża terminował u Stefana Majewskiego i Pawła Janasa (sic!). Wg mnie byliby oni świetnymi selekcjonerami, ale gdy zastaną wszystko uporządkowane, a Leo pozostawił ruiny reprezentacji, co widać po ostatnich meczach i jego "olewackim" zachowaniu.

Henryk Kasperczak - w tym gronie wygląda jak rycerz przyjeżdżający ratować księżniczkę (czyli Polskę). Pracował z powodzeniem w Wiśle Kraków i reprezentacjach afrykańskich. Prezentuje dobry, francuski warsztat, z którego wywodzi się m.in. Aime Jacquet. Cieniem kładzie się jednak na nim ostatni sezon, gdy spadł z Górnikiem Zabrze do 1. ligi.

Zgłaszał się także Włodzimierz Smolarek, ale jego wypowiedzi nie rzutują dobrze na jego pozycję (wypowiedzi w stylu "nie będą mną kibice i dziennikarze rządzić", czy "Ebi jest lepszym piłkarzem od Obraniaka" ukazują tylko jego bufonadę i skłonność do nepotyzmu)

Pomijając te kandydatury ja wysunąłbym kogoś kto od lat niezmiennie pracuje z polskimi piłkarzami, odnosi sukcesy na arenie międzynarodowej i nie wychodzi prawie nigdy z cienie pierwszego trenera reprezentacji Polski, a jest to... no kto zgadnie?

ANDRZEJ ZAMILSKI - większość świetnych piłkarzy, którzy bardzo dużo wnosili do 1 reprezentacji to jego "wynalazki":
Mirosław Szymkowiak, Arkadiusz Radomski, Maciej Żurawski, Mariusz Kukiełka - 1993 ME U-16 ZŁOTO
Głowacki, Saganowski, Zieńczuk - 1995 ME U-16
Fabiański - 2002 ME U-17
Kowalczyk, Peszko, Błaszczykowski - 2004 ME U-19

Łącznie jego sukcesami było:
Mistrzostwo Europy U-16 1993
IV miejsce na MŚ U-17 1993
Awans do mistrzostw Europy U-17 1995
Awans do mistrzostw Europy U-17 2002
Awans do mistrzostw Europy U-19 2004

Ewentualnie optowałbym za tandemem trenerskim Andrzej Zamilski - Michał Globisz.
Wtorek, 15 Wrzesień 2009 (21:41)
co do Andrzeja Zamilskiego- wyniki ma swietne ale z pilkarzami ktorych uksztaltowywal i uczly, niewiadomo jak poradzil by sobie z seniorska kadra gdzie wszyscy sa juz ulozonymi gwiazdami wielkiego kalibru :P

Franek S.-prowadzil ostatnia naprawde waleczna, silna fizycznie i dobra kondycyjnie polska druzyne, mam na mysli Lecha w poprzednim sezonie.
mysle ze to najlepsza polska kandytatura.

ale i tak wolalbym obcokrajowca!!!!
--
Środa, 16 Wrzesień 2009 (00:58)
Łokieć Posty: 47
Jak dla mnie to tylko Franciszek Smuda,Avram grant lub jakaś gwiazda (mourinho(marzenie ściętej głowy)) :D Poimarzyć zawsze można
--
$Łokea&
Środa, 16 Wrzesień 2009 (11:49)
kamil Posty: 4
Ja jestem zwolennikiem opcji z młodym trenerem (Skorża, Tarasiewicz, Urban, Michniewicz, Ulatowski), ale wiadomo, że ze względu na charakter obecnego zarządu PZPN, szanse tych utalentowanych gości są iluzoryczne.
Janas chyba też nie - pamiętamy jak reagował na towarzystwo mediów. A w kampanii EURO 2012, nowy selekcjoner będzie śledzony przez kamery jeszcze częściej niż Leo.
Kasperczak czy Smuda? Jeśli chodzi o warsztat trenerski - chyba Henri. Dodatkowym jego atutem ( może największym ) jest spore doświadczenie turniejowe. A polskie EURO nie będzie najlepszym czasem na nauke i zbieranie doświadczeń.
Czegoś jednak Kasperczakowi brakuje. I to coś ma Franz. Tym czymś jest entuzjazm. Jeśli udałoby mu się zarazić nim piłkarzy, było by naprawdę fajnie.

Tylko czy taki indywidualista jak Smuda będzie wygodny dla Laty i Piechniczka...
Piątek, 18 Wrzesień 2009 (00:13)
Łokieć Posty: 47
Ale jeśli chodzi o młodość to się zgodze ale po euro,bo ci trenerzy będą musieli nabrać doświadczenia a najlepiej będzie w eliminacjach.
--
$Łokea&
Piątek, 18 Wrzesień 2009 (11:12)
dlaczego Majewski dostal miano "tymczsowgo" trenera reprezentacji?! dlaczego niewybrali nikogo na stale? jak przegra dwa mecze do znowu beda szukac trenera??? smiem twierdzic ze to dlatego ze PREZES lubi sie ogladac w telewizji!!! :D
--
Niedziela, 20 Wrzesień 2009 (01:13)
Hanson Posty: 18
Myślę że faworytami będą tu Smuda i Skorża, choć moim zdaniem selekcjonerem reprezentacji powinien zostać bardziej doświadczony Smuda.
Sobota, 24 Październik 2009 (23:06)
kamil888 Posty: 1
powinien zostac Smuda
http://www.typuj.org/p-17079.html
Wtorek, 27 Październik 2009 (20:10)
Aby odpowiedzieć w tym temacie musisz być zalogowanym użytkownikiem.

Zaloguj się w serwisie »

Obserwuj radio sportowe TokSport na:

Partnerzy Radia TokSport: